Podrška malim superherojima 

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR osnovano od strane roditelja, lekara, medicinskog osoblja i volontera sa ciljem da pomognu deci i njihovim porodicama koji se suočavaju sa rakom, svake godine obeležava ovaj dan. Tradicionalno se organizuju humanitarni skupovi u većini gradova na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima.

Tačno u 13 časova, pod sloganom i ja se borim, simbolično će se poslati srce podrške za sve mališane koji se leče od raka, u znak podrške ovim superherojima, ali i onima koji više nisu sa nama.

NURDOR se zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima, već punih 15 godina bori za veću vidljivost pitanja malignih oboljenja kod dece i problema sa kojima se ove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice. Kroz kampanju podstičemo kako pojedince, tako i kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavamo hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja. Ova kampanja rezultirala je prošle godine otvaranjem novog krila Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije kroz donacije uložili više od 100 miliona dinara.

Ove godine bore se zajedno za novu Roditeljsku kuću u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze na lečenje. S obzirom da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja. Nažalost, svedoci smo sve većeg broja dece kojima je ova podrška potrebna, a naši trenutni kapaciteti nisu dovoljni.

Ove godine NURDOR obeležava 15 godina postojanja i za to vreme kroz ovo udruženje prošlo je više od 1500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i nakon njega, više od 1.000 potpuno besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je pet roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica, a preko 1000, posebno edukovanih volontera poklonilo je više od 100.000 sati volonterskog rada u pružanju podrške kroz razne aktivnosti za unapređenje uslova lečenja i brige o deci oboleloj od malignih bolesti.

Osim u Beogradu 15. februara humanitarne akcije podrške NURDOR-u će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Trsteniku, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

Ženski centar Milica će povodom obeležavanja ovog dana, u petak 15.februara sa početkom od 12:00h na Trgu kod Vrapca pružiti podršku svim obolelim mališanima. Pozivamo Vas da dođete po svoj balon ili licider i na taj način pošaljete poruku podrške.

Svi oni koji ne mogu lično da se priključe ovoj akciji mogu da doniraju sredstva putem slanja SMS poruke na broj 1150 (svaka poruka iznosi 100 dinara).

 

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here