Kod njih je sve neobično i – neočekivano. Od imena, preko posla kojim se profesionalno bave, do muzike koje sviraju. I kako je sviraju ! Oni su jednostavno „Momci iz Brazila“, heavy metal petorka Vrnjčana, koju ćemo gledati (i slušati) na otvaranju Love Fest 2019 Live stage- a, 1.avgusta. Kažu, dolazi „srpska Metallica“!

Za „Portal Vrnjačka Banja“, o bendu koji je za vrlo kratko vreme pod noge bacio muzičku scenu Vrnjačke Banje, razgovaramo sa jednim od osnivača „Brazilaca“, ritam gitaristom Danetom Stanojčićem.


– Prvo iznanadjenje bilo je videti sastav benda, a potom kako zvučite. Odakle ideja za bend i za cover- e grupe Metallica?
Mi smo još devedesetih kao klinci ,svirali u raznim varijantama i „posadama“. U to vreme dok se slušala „Opsesija“ i dok su mase išle „na Mars“, slušali smo pre svega rock, heavy metal, alternativu u širokom dijapazonu – od RATM, Nirvane do Metallice i Sepulture. Ponovo smo se vratili gitarama i „jamovanju“, negde krajem 2015. godine,pre svih moj kum Aleksandar Aleksić, danas solo gitarista „BfB“ i ja. Ova današnja ekipa je efektivno počela sa radom negde u maju 2018. Odlučili smo da sviramo ono što retko ko svira, ono što je zaista zahtevno. Danas smo došli do toga da nas prepoznaju kao cover bend jednog od trenutno (najvećih) Monsters of rock bendova, američke Metallice. Za nas su oni definitivno početak i kraj stvaranja naših muzičkih ukusa. Danas imamo kompletan repertoar Metallice, kompletan dvočasovni koncert na kome sviramo čitav opus ovog benda od prvog albuma „Kill em all“ do najnovijeg „Hardwired…to self destruct“.

Pravo iznenađenje za Vrnjčane je bilo videti vas sa gitarama, potpuno neočekivano imajući u obzir vaše profesionalne angažmane ?
To je tačno i moram da kažem da su ljudi u samom početku bili u pozitivnom čudu kada smo krenuli sa nekim snimcima po društvenim mrežama, pre svega nisu nas očekivali u tim ulogama. Bend i čitava atmosfera koja je stvorena oko „Brazilaca“, nama je jedan pozitivni rasterećujući „ventil“ od svakodnevnih obaveza koje imamo u profesionalnom životu u politici, u privredi, hotelijerstvu….
– Odakle ime bendu? I kakve veze ima Metallica sa Brazilom?
Sem što su svirali milionske koncerte u Brazilu, nikakve. Obično „cover“ ili tzv. „tribute“ bendovi nose nazive neke pesme benda koji sviraju. Što se nas tiče ime je došlo nekako spontano,tačnije nakon jedne od prvih proba, uveče je na TV bio kultni film „Momci iz Brazila“, sa neponovljivim Lorens Olivijeom i Gregori Pekom,tako da smo se odlučili za taj naziv. Kao što bismo voleli da našim nastupima, pre svega kod mladih koji tek formiraju muzički ukus promovišemo Metallicu, tako bismo voleli da svi pogledaju ovaj filmski klasik.


– Ko sve čini „Momke iz Brazila“?
Sviramo kao petorka. Na bubnjevima mladi vrlo talentovani Stevan Zekanović, bas gitaru svira jedini profesionalni muzičar među nama, sada već legendarni vrnjački basista Miroslav Stašić – Stale, čovek koji je svirao verovatno sa svim bendovima u Vrnjačkoj Banji, ali ga danas prva (i jedina) ljubav Metallica, vezuje za „Brazilce“. Pevač benda je najmlađi među nama, Lazar Anđelković, multitalentovan momak koji uz to što odlično peva, odlično i svira nekoliko instrumenata. Naravno tu smo i moj kum Aleksandar Aleksić i ja, kao gitarska sekcija „Momaka iz Brazila“I nucleus benda . I eto to je ta srpska „Metallica“.


– Gde ste sve svirali, šta imate u planu i da li je Love fest najveći izazov?
Za sada smo imali dve svirke u Banji, jednu u klubu „Baza“, drugu humanitarnu nedavno u „Sax“-u. Obe su odlično primljene od publike, feed back je za nas, neverovatan. Definitivno, najveći izazov nam je Lovefest, ali pre svega i velika čast da otvorimo takav jedan renomirani festival svetskih razmera. Zahvalio bih se Geriju i ekipi na razumevanju, opravdaćemo očekivanja pre svega Vrnjčana kod kojih vlada veliko interesovanje za ovaj naš nastup 1.avgusta na Live Stage – u. Za tako moćnu binu , moćno ozvučenje i saund, pripremamo spektakl. Jednostavno rečeno, kao i Metallica, „we die hard“ !

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here