Tradicija izrade medenih kolača

Đorđe Petrović iz Vrnjačke Banje je majstor za pravljenje suvenira kojima su momci devojkama nekada izražavali simpatije. U njegovoj porodičnoj radionici uvek je zabavno, jer je izrada ovih suvenira jako kreativna i zanimljiva.

 

Sa Đorđem smo razgovarali u njegovoj radionici gde vredno radi i priprema proizvode za predstojeću zimsku sezonu. Za izradu jednog liciderskog srca potrebno je od deset do petnaest dana, jer koliko god da se to činilo jednostavnim, proces izrade koji se sastoji iz mešenja testa i pravljenja oblika, pečenja, farbanja i na kraju ukrašavanja ni malo nije jednostavan i zahteva vreme. Zanimljivo je da je UNESCO 2010. godine stavio liciderska srca na listu nematerijalne svetske baštine u Evropi.

Najtraženiji oblik je svakako licidersko srce, a nas je zanimalo da li postoji neka simbolika u ogledalcima koja se nalaze na srcima?
Momci su nekada devojkama poklanjali srca, što je simbolično značilo da im poklanjaju svoje srce. Kada bi se devojka pogledala u ogledalo na srcu momak bi je pitao šta vidi, a ona bi odgovorila da vidi sebe, što je simbolično značilo da je ona u njegovom srcu. Verovalo se da ako devojka prihvati srce da je pristala da se uda za momka koji joj ga poklanja.

 

Recite nam šta je najzahtevnije prilikom izrade?
Najzahtevnije je svakako ukrašavanje i to radim ja. Za ukrašavanje je potreban talenat i mirna ruka, kao i strpljenje i puno ljubavi.

Koje još oblike, osim srca, proizvodite?
Mnoge ideje nam daju kupci, tako da mnoge oblike pravimo po njihovim željama. Trenutno se počinje sa izradom zimskog i novogodišnjeg programa, to su jelkice, sneško belić, pahuljice, zvončići… Kada je sezona svadbi dosta mladenaca se odlučuje da svoje goste obraduje poklonima iz naše radionice.

Poznato je da ste izradili puno suvenira za poznate ličnosti, za koga ste sve radili?
Radili smo za puno poznatih ličnosti, neki od njih su Jelena Janković, Novak Đoković, Goran Bregović, Zdravko Čolić, Nele Karajlić i mnogi drugi. Ovo je sitnica, ali je ručni rad i poklon sa kojim ne možete pogrešiti.

 

Gde se sve mogu kupiti Vaši suveniri?
Suveniri se mogu kupiti kod nas u radionici, na štandu u Vrnjačkoj Banji na šetalištu, u našim planinskim centrima, u Beogradu i u inostranstvu gde ima naših ljudi.

Kakvi su planovi za budućnost?
Želja mi je da nastavim sa razvojem započetog posla. Trenutno izrađujemo poklone za zimsku sezonu, a u planu je saradnja sa jednom poznatom umetnicom, ali detalje za sada neću otkrivati. Ako sve bude kako treba, bićete pozvani da to zabeležite.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here