Mali smeđi slatkiš koji se topi u ustima
Ukoliko za Dan zaljubljenih želite da obradujete voljenu osobu slatkišem koji ste lično Vi spremili – karamela je savršen izbor. Jednostavne su za pripremu, pa ih mogu pripremiti i oni/one koji nisu vični kulinarskim podvizima.
Priprema:
Sipati 100gr šećera u šerpicu i otopiti ga na srednjoj temperaturi. Kada dobije smeđu boju, smanjiti vatru i dodati ostale sastojke. Uz povremeno mešanje kuvati smesu oko 30 minuta. Nakon toga, kada smesa počne više da peni, smanjiti temperaturu i mešati bez prestanka.

Provera
Sipati hladnu vodu u šolju a zatim odvaditi pola kafene kašičice karamelizovane smese u nju. Ako možete lako oblikovati smesu to znači da su karamele gotove.
Izlijte smesu na papir za pečenje i dobro je ohladite pre oblikovanja (sat vremena). Nastaviti sa hlađenjem oblikovanih karamela još par sati. Nakon toga spremne su za serviranje i degustaciju.