Jedini pravi 45. Festival filmskog scenarija će biti otvoren 13. avgusta 2021. godine, projekcijom filmova “Nečista krv: Greh predaka” i “Južni vetar 2: Ubrzanje”. Tokom festivalskih dana, koji će trajati do 18. avgusta publika će biti u prilici da vidi i filmska ostvarenja: Oaza, Živ čovek, Ime naroda, Lihvar, Prolećna pesma, Vikend sa ćaletom, Jedini izlaz.

Po ugledu na festivalе u Berlinu, Kanu i Rimu, u Vrnjačkoj Banji će ove godine prvi put biti upriličen defile učesnika crvenim tepihom na Trgu kulture, koji se nalazi u podnožju Letnje pozornice “Danilo Bata Stojković” na kojoj će biti prezentovana domaća filmska ostvarenja nastala između dva festivala.

Odluku o tri najbolja scenarijana ovogodišnjem Festivalu filmskog scenarija  doneće žiri u sastavu Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović, dok će nagradu tradicionalno dodeliti i žiri novinara. Za razliku od prethodnih godina i publika će biti u prilici da odabere svog favorita, a nagrada “Mihićevo zlatno pero”, koja je ustanovljena prošle godine, biće dodeljena za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

Poklonici sedme umetnosti će imati prilike da se upoznaju sa preko 300 gostiju koji će prisustvovati festivalu (Svetlana Ceca Bojković, Miki Manojlović, Miloš Biković, Katarina Žutić, Nenad Jezdić, Anđelka Prpić, Miodrag Radonjić, Anđela Jovanović, Stevan Piale, Dragana Mićalović…).

Prateći program činiće: Škola filmske dramaturgije, Škola filmske kritike, radionica “Kako se gleda film”,  Simpozijum o  dokumentarnom opusu “Češke škole, kabare “Cimet i vanila” i “Da, to su bili dani”, program “Preko plota”,  koncert Mine Lazarević i muzičko-poetsko veče “Nagrađenima u čast”, u kom će između ostalih, učestvovati Gorica Popović, Žarko Stepanov, Andrеj Šepetkovski, Marko Gvero, Miljana Gavrilović i dr.

Povodom Festivala filmskog scenarija, Opština Vrnjačka Banja i Ustanova Kulturni centar Vrnjačka Banja prezentuju Javni konkurs radi prikupljanja predloga za finansiranje projekta “Najbolji originalni scenario”, čija je realizacija predviđena u 2021/22. godini. Rok za podnošenje prijava na konkurs počeo je 10.07., a završava se 30.08. 2021. godine. Pobednički scenario će biti realizovan u dugometražni igrani film u Apolon produkciji i uvršćen u takmičarski program narednog Festivala filmskog scenarija. Pravo učešća na konkursu imaju svršeni dramaturzi, studenti dramaturgije i svi oni koji su vešti u pisanju, koji imaju dobru ideju, a da su iz Srbije. Scenario koji je predmet prijave dostavlja se u elektronskoj formi (PDF, WORD) na email adresu: jedinipraviffs@gmail.com ili poštom na adresu Kulturni centar Vrnjačka Banja, Vrnjačka 20, 36210 Vrnjačka Banja (sa žigom datuma, najkasnije do 30. jula 2021. godine). Rezultati javnog konkursa će biti objavljeni na zvaničnom sajtu festivala, kao i na instagram profilu festivala, najksanije 60 dana od završetka podnošenja prijava.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here