Hotel Fontana se nalazi u srcu Vrnjačke Banje, na samo nekoliko koraka od banjske promenade i parka. Spoj tradicionalnog i modernog, luksuznog i pristupačnog, idealno je mesto za odmor sa porodicom, romantične trenutke, poslovne i sportske susrete. Sagrađen 1965. godine, Hotel Fontana je prvi moderan hotel visoke kategorije u Vrnjačkoj Banji. Dograđivan, renoviran i dodatno adaptiran 1975. godine, hotel je pratio promene trendova i izašao u susret zahtevima modernih turista. Nakon uspešne privatizacije u maju 2017. godine, kreće se sa rekonstrukcijom i dogradnjom samog objekta. Iako sija novim sjajem, hotel Fontana je zadržao stare tradicionalne vrednosti: kvalitetnu uslugu, višegodišnju tradiciju i fantastičnu lokaciju. O  dosadašnjim investicijama i planovima za budućnost razgovarali smo sa generalnim direktorom hotela, Đorđem Makuljevićem, koji je odrastao u komšiluku Fontane, a danas uspešno vodi ovaj objekat ka novoj i sjajnijoj etapi razvoja.

Hotel Fontana je sagrađen davne 1965. godine. Kroz godine je dograđivan i renoviran, a 2017. god. i privatizovan. Šta se od tog dana promenilo?

Veliki pozdrav pratiocima Vašeg sjajnog Portala, ovom prilikom moram da kažem da je vaš Portal nešto super novo i nisam mogao da izdržim da ne iznesem svoje impresije, imate našu punu podršku.

Što se tiče hotela, u tom periodu kada je izgrađen bio je najmoderniji hotel, još uvek čuvamo neke novinske članke o hotelu, zapravo se oslanjamo i u ovom modernom poslovanju na istoriju samog hotela. Mi pratimo taj trend razvoja i mogu reći da je danas posle 65 godina, Fontana ponovo najmoderniji hotel u Vrnjačkoj Banji, sa kategotizacijom od četri zvezdice.

 

Kakvo je tvoje lično sećanje na Fontanu, hotel koji je u jednom trenutku propao, a ti si dobio šansu da ga oživiš?

Pre svega jako sam počastvovan tom pozicijom, biti na čelu kolektiva od 111 zaposlenih nije mala stvar i na čelu danas najmodernijeg hotela u Vrnjačkoj Banji, ali i velika obaveza i odgovornost. Kada sam 2017. godine počeo da radim ovaj posao ja sam se uhvatio u koštac sa velikim iskušenjima i izazovima kojih i dan danas ima. Vrlo je interesantno da sam odrastao bukvalno u dvorištu hotela Fontana sa zadnje strane, gde i danas živim i da mi je neko pričao pre nekog izvesnog vremena da ću se vratiti ovde da radim ovaj posao, bio bih prilično skeptičan. Planirao sam svoj život na nekom drugom mestu, ali sve se dosta interesantno desilo. Ja sam radoholik, volim da radim i volim rezultate, da se okrenem iza sebe i vidim šta smo to uradili. Ovde su rezultati vrlo vidljivi! Ja to naravno ne radim sve sam, deo sam jednog velikog ansambla i jedne jako ozbiljne ekipe, pre svega investitora koji su mi ukazali poverenje da vodim ovaj hotel.

Zbog čega treba odabrati Fontanu za svoj odmor u Vrnjačkoj Banji?

Fontana se samo nadovezala na svoj istorijski razvoj i nudi savremenom gostu nešto što je moderno, što je u trendu i što je kvalitetno. Hotel Fontana danas sa svoje četri zvezdice nudi 212 smeštajnih jedinica različite strukture, formacijski i konceptualno formiranih apartmana sa wellness opremom , jaccuzijima, vrlo komfornim sobama. Na sve to, danas imamo jedan jako moderan wellness centar na preko hiljadu kvadrata koji poseduje nekoliko bazena, hidromasažni bazen, jacuzzi, dečiji bazen, saune, hamam, parno kupatilo… Pored wellnessa tu je i multifunkcionalna kongresna sala za razne bankete, za eksterne posetioce i velike grupe. Jedini smo hotel koji može da uz to ponudi i jedan ozbiljan smeštajni kapacitet. Od sadržaja najavljujemo i igraonicu za decu, koja je jako bitan segment za porodične goste.

 

Bavite se i sportskim turizmom?

Hotel pored wellness dela ima i jedan fitnes kutak, namenjen prevashodno sportskim ekipama, većim i manjim. Mnoštvo je sportskih organizacija i klubova koji dolaze tradicionalno u Vrnjačku Banju na pripreme. Hotel Fontana nudi zaista ozbiljne uslove za ovakve pripreme.

Da li se spremate za predstojeću letnju turističku sezonu?

Ja jedva čekam predstojeću sezonu jer mi konačno izlazimo iz građevinskih radova i čekamo momenat da zablistamo punim kapacitetom, sa svim svojim resursima, jer smo od samog početka u segmentima napadali tržište, nismo imali pun kapacitet, nije nam radio wellness… Sada polako sklapamo sve kockice i nadam se da se vraćamo u onu renesansu hotelijerstva u Vrnjačkoj Banji. Lično se družim i razgovaram sa kolegama iz drugih hotela i svi imamo zajednički interes, a to je da vratimo destinaciju na one stare staze slave, da vratimo Banju na ono mesto koje joj pripada, a onda će nam svima biti lakše. Mi sistemski pravimo određene promene i gradimo svoj tim sa kojim treba da izađemo i van granica naše zemlje, da na taj način istupimo pred gostima iz regiona, a onda i širom sveta.

Bliži nam se Sajam turizma u Beogradu, da li ćete nastupiti na sajmu?

Već drugu godinu za redom u ekipi sa nekolicinom hotela, a pod kapom Turističke organizacije bićemo svi zajedno na štandu. Očekujem revitalizaciju starih kontakata koje smo svi kao destinacija izgubili i obnavljanje novih, da predstavimo Vrnjačku Banju u najboljem mogućem svetlu, da pomognemo Turističkoj organizaciji u tome.

 

Da li ste zadovoljni ljudskim resursima koje nudi Vrnjačka Banja?

Jedan naš zaposleni je prokomentarisao kod predsednika naše kompanije Dragoljuba Zbiljića, da on lično i kompanija imaju veliku prednost zato što za šefa imaju lokalca, tj. šefa koji je rodom iz Banje. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan, ali dajemo svi podršku srednjoj Ugostiteljskoj školi, kod kojih se primećuje određeni pomak, jer nije ni njima lako i zajedno radimo na projektu da zadržimo što više dobrih učenika ovde u Banji. Stalno radimo određene treninge i obuke, posebno ugostiteljskog kadra. Dobar kadar dobijamo i sa Fakulteta za ugostiteljstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Šta biste poručili potencijalnim zaposlenima koji bi želeli da rade za Vas?

Hotel Fontana je pravo mesto za one koji žele da rade, da napreduju i da se usaršavaju u svom poslu, kako za one manje iskusne tako i za one iskusne u svom poslu, jer je Fontana nešto sasvim drugačije u našem mestu.

Možeš li da nam napraviš razliku između našeg i inostranog sistema ugostiteljstva i turizma, obzirom da si radio i u inostranstvu?

Razlike su velike, ja bih pre pomenuo određene sličnosti. Trebalo bi malo obratiti pažnju na sam model davanje napojnica kolegama iz uslužne delatnosti. Tu postoje sistemske razlike, gde određeni zaposleni mogu da računaju na siguran bakšiš od gostiju, kod nas je malo drugačiji sam koncept. Trebalo bi malo promeniti svest potrošača, a onda i zadovoljstvo zaposlenih. Kod nas se radi za fiksnu platu i bakšiš nije obavezan, ali zajednička ideja je da se malo podigne cena rada i da se vrati dostojanstvo ljudima koji rade u uslužnoj delatnosti. Konkretno mislim na konobare, kuvare… jer je Banja nekada bila rasadnik dobrog turističkog kadra, ako to budemo uspeli učinićemo za nekoliko godina da ljudi ostanu ovde i budu zadovoljni.

 

Da li smatraš da će Banja kao destinacija rasti po broju turista i da li će otvaranje novih hotela ugroziti poslovanje postojećih?

Za Vrnjačku Banju tek očekujem jedan procvat u narednim godinama, svi zajedno radimo na tome, samo treba biti uporan i dosledan, zapravo treba izdržati. A što se tiče novih  hotelskih kapaciteta, smatram da svako nov može da donese samo nešto dobro, jer zdrava konkurencija je nešto dobro i vuče sve ostale ka boljitku. Konkurencija tera druge činioce u jednom sistemu da budu bolji.

Kakvi su Vam planovi za 2019.godinu?

Godina pred nama je godina izazova, jer smo dosta radili. Trenutno, služba prodaje radi punom parom, promovišemo hotel i očekujemo dobre rezultate. Već je dobar deo rasprodat, radimo na promociji u regionu, imamo najavu i za kineske turiste, a mi spremni čekamo naše drage goste.

Hvala čitavom timu Portala Vrnjačka Banja na poseti i nesebičnoj podršci koju bezrezervno dajete i oficijalno i neformalno na svakom koraku, a Vama želim kao novom mediju u malom mestu, pre svega strpljenja, da izdržite i istrajete, a uspeh će doći, siguran sam, sam po sebi.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here