Izložba posvećena klasiku srpske muzike u Zamku kulture

0
599

„Iz muzejske zaostavštine Stevana Mokranjca“

U muzejskom prostoru Zamka Belimarković u Vrnjačkoj Banji, večeras u 20h, biće otvorena izložba „Muzejske zaostavština Stevana Mokranjca“ koja dolazi iz Muzeja Krajine iz Negotina. Autori izložbe su Ivica Trajković viši kustos, dokumentarista i direktor ovog muzeja i Sanja Radosavljević, muzejski pedagog. Izložba je deo pratećeg programa 13. Međunarodnog festivala klasične muzike „Vrnjci“ koji se od 24. do 30. jula održava u Vrnjačkoj Banji, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje.

Ova izložba uključuje etnološku postavku sa originalnim predmetima, fotografijama i dokumentima iz života i rada Stevana Mokranjca, koji je svakako najznačajniji i najpoznatiji srpski kompozitor. Na temeljima narodne umetnosti stvorio je muzička dela neprolazne vrednosti: petnaest Rukoveti, Liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog, Kozar… a delujući kao dirigent izveo ih je u mnogim gradovima Evrope.

Stevan Stojanović Mokranjac bio je kompozitor, horski dirigent, vrsni poznavalac folklora, muzički pedagog zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku. Rođen je u Negotinu 9. januara 1856. godine.

Za sve posetioce izložbe ulaz je slobodan.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here