Jerinin grad ili Koznik – jedno od najviših i najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenja

Ukoliko ste avanturista, volite istoriju i tradiciju, obavezno posetite Koznik, jedinstvenu atrakciju na planini Goč nadomak Vrnjačke Banje.

Srednjovekovni grad Koznik, izgrađen je na strmoj planinskoj kosi, ogranku Kopaonika na 922 m nadmorske visine. Uzvišenje je centralni deo nekadašnje tvrđave od čijih 7 kula je sačuvano samo nekoliko. Temelji kula koje su porušene  su vidljivi, pa se može predpostaviti kako je Koznik nekada izgledao. U okviru utvrđenja nalazi se mala crkva, vrlo bogato islikana sa sačuvanim arhitektonskim fragmentima. Sačuvana su i 4 bunara koji i danas imaju pijaću vodu.

Sačuvani ostaci iz 14. veka ukazuju da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kojem je on često boravio. Ovaj srednjevekovni grad poznat je i kao Jerinin grad. Jerina je u našoj istoriji poznata kao žena despota Đurđa Brankovića, a koja je ostala upamćena po tome što je veliki kuluk nametala narodu.

„Koznik – grad vitezova“ je manifestacija koja se od 2008. godine održava na ostacima srednjevekovnog grada Koznik. Ova manifestacija poznata je po srednjovekovnoj hrani, vinu, muzici i viteškim borbama koji se odvijaju u autentičnom okruženju.

Pogledajte kako je Nebojša Cvetković📸🎥 video ovo utvrđenje tokom kasnih jesenjih dana. Možda Vas motiviše da krenete u istraživanje zanimljivog okruženja Vrnjačke Banje i njene kulturne baštine.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here