Jovana Rakezić rođena je 1996. u Kraljevu i najveći deo svog detinjstva provela je u Vrnjačkoj Banji odakle je njen tata. Za Portal Vrnjačka Banja otkrila nam je kada je shvatila da je fotografija njena ljubav i životni poziv.

Fotografijom se bavim već desetak godina, a sve je krenulo kao hobi. Završila sam Digital Filmmaking na SAE Institutu, a veći deo mladosti provela sam zbog fotografije, posla i usavršavanja u Evropi, najviše u Holandiji. Živim u Beogradu iako sam i dalje većinu vremena u pokretu i van njega. Valjda bi to danas nazvali digitalni nomad – živim lokalno radim globalno.

Kako i kada se rodila ljubav prema fotografiji?
Krajem osnovne skole, bila je to moja čista radoznalost, pa hobi i želja da isprobam par analognih aparata koje sam u kući pronašla.

Studije su te odvela u sferu filma ali si ipak ostala verna fotografiji.
Odluka da studiram film nastala je iz želje da izučim nove oblasti poput režije, produkcije i nadogradim znanja iz sfere kamere. Osećala sam da bi studiranje fotografije bilo vrlo usko generalno govoreći, jer bi to onda bila jedina stvar koju umem da radim.

Ovako, možda se okušam na filmu ili televiziji, ali za sada je fotografija i dalje jedina prava ljubav. A možda tako zauvek i ostane!


Portreti i fotografije dece su nešto po čemu su tvoji prvi radovi prepoznatljivi.
Da, nakon stažiranja u par redakcija modnih magazina i kratkog rada u modnoj fotografiji slučajno sam se oprobala u radu sa decom. Njihova spontanost i iskrenost su mi se dopali više od rada sa profesionalnim modelima, pa sam sam kasnije nastavila da fotografisem klince kako komercijalno, tako i za privatne potrebe. To su jednostavne a lepe porodične fotografije koje bi svako trebao da napravi jednom godišnje.

Koji su to poslovi koje bi istakla kao posebno značajne u tvojoj karijri a koje kao tebi posebno drage?
Teško pitanje… Kada voliš svoj posao zaista voliš svaki aspekt podjednako. Svako fotografisanje je priča za sebe. Najdraža fotografisanja su mi ona gde nema tenzije i žurbe, gde je dobra ekipa za koju radim i gde mi daju poverenje da radim fotografije u svom stilu. Što se tiče klijenata, podjednako mi je drago kada fotografišem prijateljici decu, a i Novaka Đokovica. Nema razlike stvarno.

Ambasada Tunisa
Lena Kovačević

Radila si  u mnogim zemljama i gradovima Evrope. Koliko si angažovanja imala u Vrnjačkoj Banji?
Krajem prošle godine radila sam za Zdravstveni centar Merkur! Nadam se da će biti još zanimljivih saradnji,  jer Banja je svake sezone sve lepša!

Zdravstveni i spa centar Merkur

Kako Jovana provodi svoje slobodno vreme?
Jovana od nedavno ima mačku koja joj je uzela vecinu slobodnog vremena 🙂 Šalu na stranu, kafe sa prijateljima, knjige, filmovi. Volela bih da imam više vremena i veći prostor u stanu – verovatno bih dosta slikala.

Koje je tvoje omiljeno mesto u Vrnjačkoj Banji i šta bi preporučila svakom ko je poseti.
Definitivno je za mene to caffe bar Savka, od jutarnje kafe do večernjeg izlaska. Svima koji dolaze u banju preporučim prvo Savku pa tek onda ostala mesta poput izvora i parkova. Inače volim deo oko dečijeg igralista i zgrade Termomineralnog Kupatila, valjda su mi tu nastajale lepe uspomene iz detinjstva.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here