U susret trećem Internacionalnom festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji

U periodu od 28.07. do 01.08, biće održan treći po redu Internacionalni festival pozorišta (IFP) u Vrnjačkoj Banji. Ovaj festival je još jedan od dokaza da je kultura ipak jača od korone i da uvek postoji potreba za kulturom i umetničkim sadržajima. Iako je prošlogodišnji festival više puta odlagan usled epidemioloških i preventivnih mera, uspešno je održan u onlajn formatu. Najveća nagrada za stvaraoce, publiku i organizatore jeste velika posećenost onlajn predstava, koja je premašila očekivanja dostojna festivala i u fizičkom okruženju. Više od 3.000 gledalaca pogledalo je snimke predstava koje su selektori odabrali za IFP2.0. Najveću pažnju izazvala je monodrama u režiji i izvođenju Rastka Vujisića „Jedno pomalo neprijatno iskustvo“, u kojoj mladi buntovni pisac iznosi rigidne stavove čineći publiku književnim kritičarem. Posebno su bile zapažene i diplomske predstave studenata glume Fakulteta savremenih umetnosti (FSU) iz Beograda.

Ovogodišnji repertoar, na veliko zadovoljstvo publike, biće odigran na pozornici banjskog amfiteatra Danilo Bata Stojković, sa početkom od 21h.

PROGRAM

28. jul

 

Predstava “Saligia

Režija: Petar Ristovski

Tekst: Teodora Ristovski

Radnja se dešava nakon Smaka sveta u hotelu SALIGIA. Grupu grešnih duša, predstavnika sedam smrtnih grehova (palih anđela), zatičemo u obliku novoizabranih zvaničnika koji dolaze na Samit u hotel Saligia radi formiranja nove Zemlje pošto su od Boga dobili priliku za iskupljenje svojih grehova (samih sebe). Da bi popravili Zemlju treba da poprave sami sebe. Stvaranje nove Zemlje jednako je test za njih same. Ukoliko bi nadvladali svoju grešnu prirodu, dobili bi natrag od Boga svoje anđeosko obličje i povratak u Raj. Tokom komada postavlja se pitanje da li se jedangreh greha može lišiti.

NASLOV KOMADA SALIGIA je akronim sačinjen od početnog slova svakog od sedam smrtnih grehova.

29.jul

 

Predstava “San o Mileni”

Režija i dramaturgija:
Jelena Bogavac

Uloge:
Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović

Predstava San o Mileni nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi.

 

Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti.

 

 

30.jul

Predstava: Kerovi

Režija: Erol Kadić
Uloge: Aleksandar Srećković Kubura, Srđan Timarov

Opis:

Glumci u predstavi igraju 14 rasa pasa, na gotovo praznoj sceni, koristeći se samo tekstom i svojim glumačkim umećem. Kroz mnogo smeha ali i nekoliko tužnih, gotovo tragičnih priča, predstava pokazuje i preispituje ljudski odnos prema psima, koji nam pružaju neograničenu i bezuslovnu ljubav.

 

31. jul

Predstava: “Noćni prevoz i stanica

Tekst i režija: Novak Puletić

 

Opis:

Komedija koja prikazuje jedno veče na stanici gde se čeka noćni prevoz. Sijaset raznolikih likova dovešće vas sigurno do smeha i naterati vas da izađete iz tmurne današnjice koja je pogođena svakodnevnim problemima koje se serviraju kao na traci. Upoznaćete zaljubljene, ostavljene, pijane, trezne, glupe, pametne, smešne, tužne, ogorčene i, ko zna, možda u nekim trenucima upoznate i sebe…

I da, upoznaćete i stanicu.

01. avgust

Predstava: “Bečka stolica

Diplomska predstava Klasa: prof. Dragana Varagić/Predrag Stojmenović.

Opis:

,,Bečka stolica’’ je naučno-fantastični komad o muškarcu i ženi, zarobljenim pod nepoznatim okolnostima u jednoj prostoriji iz koje nema izlaza, u kojoj njihovi najveći strahovi i čežnje lako eskaliraju.

U ovoj nesvakidašnjoj priči o jednom paru, otvara se pitanje postojanja ljubavi na Zemlji.

Uloge: Tanasije Ćakić, Kristina Milosavljević

Kako tradicija festivala nalaže, umetnički program prati i stručni deo u vidu okruglog stola na kome se u krugu eminentnih kulturnih stvaralaca i akademskih predstavnika razmatraju pitanja od suštinske važnosti za pozorište, kulturu i umetnost. Ove godine tema će biti Predstave onlajn ili u fizičkom okruženju – perspektive, prednosti, ograničenja. Tom prilikom organizatori će podsetiti učesnike i publiku na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja IFP-a o stavovima publike u doba pandemije.

Sa pokretanjem festivala ustanovljena je i specijalna nagrada za pozorišno stvaralaštvo koja podstiče mlade autore i izvođače, te slavi podršku njihovom radu. Promenadom su do sada nagrađeni beogradski Reflektor Teatar, glumac Srđan Timarov, FSU i Opština Vrnjačka Banja. Ovogodišnji dobitnik biće proglašen na ceremoniji otvaranja IFP3.0.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here