Recepte deli, ali ne i hranu!

Kristina Dada Dobrivojević, diplomirani je turizmolog sa specijaizacijom za odnose sa javnošću. Odrasla je u Vrnjačkoj Banji, a ako čujete devojačko prezime Drenovak, biće Vam jasno da je reč o porodici uspešnih sportista. Uzimajući u obzir sve ove polazne faktore, niko se nije ni nadao da će Dada svoj profesionalni uspeh naći u kuhinji. I to ne samo uspeh, već i ljubav i inovativnost u pripremi hrane. Imali smo zadovoljstvo da razgovaramo sa Dadom, i bilo nam je jasno zašto je ova mlada, lepa, vredna i duhovita žena postala tako uspešna, i zašto je njen Instagram profil Nismo kod kuće doživeo toliki uspeh.Nismo kod kuće - food blog

 

Kristina, hvala ti što si izdvojila vreme za razgovor sa nama, obzirom da ne živiš u Vrnjačkoj Banji, iako si naša sugrađanka. Kada gledamo profesionalne kuvare sa koliko ljubavi spremaju jela, deluje kao da su celog života baš to želeli da rade. Kako si ti došla na ideju da se baviš kuvanjem i koje je to prvo jelo koje si spremila?

Zapravo, dok nisam otišla u Beograd na studije, znala sam samo jaje da ispržim, viršle da skuvam ili nešto slično. Tada sam bila primorana da naučim da nešto samostalno spremam i to su bile neke osnove i prvi koraci.  Verovali ili ne, dosta sam napredovala kada sam upoznala svoju sadašnju svekrvu. Pored toga što sam i sa svojom majkom naučila neke osnove, svekrva me je dosta toga naučila. Ona je žena koja hoće da prepusti svoje mesto u kuhinji i odličan je menadžer, tako da sam dosta prakse kod nje imala i dosta toga naučila. To je eto jedna interesantna priča, jer nisu sve svekrve i snajke na krv i nož. Naredni korak je bio kada sam dobila dete, tada sam mnogo više vremena počela da provodim u kući i morala da naučim puno o kuvanju, kako bi naše dete naviklo da jede kuvano i nešto zdravije. To je trenutak kada je cela moja kulinarska priča kulminirala. Kada je u pitanju prvo jelo, to se desilo u  trećem, četvrtom razredu osnovne škole, naravno u Vrnjačkoj Banji. Sa drugaricom sam napravila rolat sa eurokremom i to je meni bilo interesantno još tada, ali kasnije u pubertetskim danima nisam mnogo napredovala, sve je stalo na tom rolatu, do dolaska u Beograd.

Nismo kod kuće - food blog
Portal Vrnjačka Banja predstavlja Vam najnovija dešavanja, zanimljive ljude i aktuelne trendove!

Kako si došla na ideju da svoje recepte publikujes?

Bila je to zima prošle godine i baš smo prilično vremena provodili u kući. Vladale su razne epidemije i moj sin Uroš je stalno bio bolestan. Priprema hrane mi je bila jedina zanimacija, pa sam tako krenula malo da se snimam i objavljujem taj materijal na privatnom Instagram profilu. Jako mi se dopala cela ta koncepcija. Rešila sam da se oprobam u tim digitalnim vodama, osmislila sam naziv i krenula sa celim Nismo kod kuće konceptom. Nakon godinu dana, ta priča me je dovela do preko deset hiljada pratilaca Instagram stranice, i sada sam već ozbiljno u tome.

Kristina da li to znači da je kulinarstvo nešto što prilično zanima ljude i privlači pažnju?
Hrana je nešto što je nama potrebno i nužno, pogotovu kada se na laganiji način prezentuje spremanje iste i kada je sve do detalja ispisano na stranici. Takva forma motiviše ljude da i oni kod kuće spreme nešto slično.

Nismo kod kuće - food blogNismo kod kuće - food blog

Šta je to što najviše voliš da pripremaš i koja kuhinja ti je najinteresantnija?
Što se samog pripremanja tiče volim sve! Najprisutnija je italijanska kuhinja od internacionalnih, ali volim i meksičku i tajlandsku. Ipak, najviše spremam srpska tradicionalna jela, to je nešto na šta smo svi navikli i što je možda najinteresantnije, prateći ono što se ljudima najviše dopada na mojoj stranici.

Koje je tvoje omiljeno jelo, a koje tvojih ukućana?
Ja neću reći samo jedno jelo, neka to bude jedan dnevni meni. Za doručak moram da izdvojim prženice, koje obožavam i to nije nikome strano. Ima raznih varijanti za pripremu, npr. francuske prženice. One su ujedno i najlakše za pripremu, jer svako u kući uvek ima jaja i hleb. Za ručak, piletina u sosu od neutralne pavlake i susama. To je nešto što bih uvek mogla da jedem i čemu se uvek vraćam. Za večeru rižoto u soja sosu ili neka pasta sa morskim plodovima, jer njih baš volim. Dezerti mi malo slabije idu, ali su me motivisali pratioci, tako da ću i u tome da se usavršim. Mogu da preporučim rum kasato kao dezert.

Nismo kod kuće - food blog

Možemo da primetimo da na tvom profilu ima dosta gurmanskih recepata, a ti si tako vitke linije. Kako to usklađuješ?
Verovatno tako što sam angažovana na sto strana u jednom danu. Treba otići na posao, uzeti dete iz vrtića, skuvati nešto, otići do prodavnice, oprati veš i spremiti kuću. Ipak, da se ne lažemo, mislim da je to pre svega stvar genetike.

Obzirom da si i mama, da li možemo očekiati da ćeš se u nekom narednom periodu posvetiti spremanjem hrane za decu?
Majke blogerke su vrlo popularne sada! One objavljuju recepte za mališane i to je jako interesantno, ali malo ograničavajuće. Ukoliko bi došlo do toga, to bi bila nova priča koju sigurno ne bih mešala sa dosadašnjim stilom rada. Ograničavajuća je kompleksnost dečije ishrane. Poseban režim ishrane za decu je uvođenje nemlečne ishrane, što traje okvirno od petog meseca do dve godine, što je kratak period. Nakon toga deca jedu sve što i roditelji. Možda jednog dana to bude na nekoj posebnoj stranici, ali za sada nije u planu.

Nismo kod kuće - food blog
Portal Vrnjačka Banja predstavlja Vam najnovija dešavanja, zanimljive ljude i aktuelne trendove!

Da li je u planu otvaranje kulinarskog bloga i ko su food blogeri koje ti pratiš i voliš da gledaš?
Počela sam ozbiljno da razmišljam o otvaranju bloga pre nego što sam skupila deset hiljada pratilaca na Instagramu, jer tada stranica na instagramu postaje ozbiljna priča. Ne volim ništa da radim bez plana, tako da ću prvo sve isplanirati pa ću se dati na posao. Što se tiče food blogera, uglavnom su to domaći blogeri. Puno je baš dosta dobrih, ozbiljnih i interesantnih, a to su pre svega Minjina kuhinjica, ReceptopedijaMilin kuvar, Prokuvaj... baš ih ima dosta, velika je konkurencija i treba se istaći.

Kako je došlo do ideje za ovako neobičan naziv – Nismo kod kuće?

Šta misliš o emisijama koje se bave kulinarstvom, a kojih ima i kod nas i da li bi bila deo takvog projekta?

Jako mi je interesantno i mislim da je i ljudima koji gledaju to zanimljivo. Nisam ozbiljno razmišljala do sada o tome, ali ukoliko se stvori prilika naravno da bih prihvatila takav izazov.

Da li pratiš neke od svetskih kanala o kulinarstvu i ko je tvoj omiljeni kuvar?
Ranije, kada sam imala malo više vremena, pratila sam ih više npr. 24 Kitchen. U poslednje vreme sve manje gledam ovakve emisije, jer nakon svih obaveza koje u toku dana imam samo želim da legnem i da se odmorim. Možda  i nije loše što sam prestala, jer sam ih uglavnom gledala u večernjim satima, a onda mi se obično i javi potreba za nekom hranom.

Prošli su novogodišnji i božićni praznici, ali idemo u susret Danu zaljubljenih i 8. martu. Šta je to što ti preporučuješ kao poklon, a da ostanemo na temi koju smo danas započeli, a to je kulinarstvo?
Imam baš idealan predlog da muškarci motivišu svoje lepše polovine, a imam čak i post namenjen upravo tome koji glasi:

Želite, na lep način, da naglasite devojci, mami, ženi, da bi u 2019. godini mogla malo više da vam kuva, bude organizovanija i uštedi koju paricu. Kupovinom nedeljnog planera obroka ćete sve to postići bez ijedne izgovorene reči, a kamoli svađe!
Garantujem da ćete zauzvrat još i poljubac dobiti.” 

 

Dakle, nedeljni planer obroka, produkt moje stranice, sjajna stvar na tu temu!

Da li postoji neka anegdota koju bi podelila sa nama?
Ima puno anegdota, ljudski je grešiti i meni se vrlo često to dešava. Na primer dešava se da najčudniji predmeti poput magneta, pek papira ili parčeta metala zarše u jelu koje spremam. Jednu takvu anegdotu sam imala sa našim kumom. Na mojoj stranici piše “delim recepte, ali ne i hranu” međutim to naravno nije tačno. Ja volim da kad mi dođu prijatelji spremim večeru. To je moje idealno veče, da pogledamo film i razgovaramo. Jednom prilikom, kada nam je došao kum ja sam napravila mafine. On inače nikada nije gladan, ali to veče mu se baš jelo nešto slatko. Ja sam ga poslužila, posle prvog zalogaja on je pohvalio kolač, ali posle drugog mu se promenila faca. Tada je izvadio iz usta neki komad metala, da bi se ispostaviolo da je to bio metalni deo od mutilice koji je, eto greškom završio u filu za mafine.

Nismo kod kuće - food blog
Portal Vrnjačka Banja predstavlja Vam najnovija dešavanja, zanimljive ljude i aktuelne trendove!

Kakvi su ti planovi za budućnost i da li možda razmišljaš o otvaranju nekog samostalnog objekta koji će posluživati tvoje recepte ili nešto slično?
Ne vidim sebe u vođenju nekog restorana ili nešto slično. Kada sam krenula sa celom tom pričom više sam razmišljala kako da jednog dana postanem instagram menadžer. To je sad vrlo unosno i popularno zanimanje koje čovek može da obavlja i od kuće. Najpre sam mislila da to ne zahteva puno vremena, ali sam se onda sam uverila da to uopšte nije lako raditi. Sebe pre vidim u tim digital menadžent vodama i zaista vodeći ovu stranicu na instagramu mnogo sam toga naučila, ali ne o vođenju restorana već o brendiranju proizvoda, firmi, ličnosti itd. Što se tiče kulinarstva, meni je drago što sam se upustila baš u te vode, jer je to nešto što stvarno volim.

U prelepom ambijentu vile Minjon, mi smo toliko uživale u razgovoru sa Kristinom da smo iznedrile i mnoge ideje za buduću saranju, što ćemo vam otkriti u narednom periodu na našem Portalu. Prvi dogovor je da u narednom intervjuu zajedno skuvamo nešto lepo i ukusno.

Kompletan intervju pogledajte u video materijalu.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here