U Normandiji je gotovo svaki grad poznat po nekom specijalitetu.

Francuska kuhinja je veoma raznovrsna i sastoji se od više regionalnih kuhinja, među kojima su najpoznatije normandijska, provansalska, bretanjska, pariska, burgundijska…
Normandija je veoma bogata oblast, neobična po tome što je pitoma i ravna, ispresecana rekama i rečicama. Prepuna je pašnjaka i voćnjaka pa je nazivaju zemlja sira, jabuka i maslaca. Istovremeno, primorska je pokrajina sa veoma dugačkom obalom, te je s toga najveći proizvodjač ostriga, dagnji i ostalih školjki.

Ne zaboravite da viljuškom zahvatite od svega po malo jer će Vam sva čula proraditi tek kada osetite aromu kobasice pomešanu sa lepo začinjenim pirinčem, a sve to zapečaćeno slatkom, karamelizovanom jabukom.

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 100 grama pančete
  • So, biber
  • Šolja basmati pirinča
  • Kobasice
  • Jabuka
  • Šećer

Priprema:

Skuvati pirinač, da bude suv i neraskuvan. Procediti ga.
Propržiti kobasice.
Nakon toga, u istom ulju pržiti luk i pančetu, dodati začine. Pomešati sa pirinčem i poredjati preko istog kobasice.


Prilog: Jabuku oljuštiti, iseći na manje komade, poredjati u podmazan pleh, pošećeriti i sipati u pleh malo vode. Peći petnaestak min na 250c i poslužiti kao prilog.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here