Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji.

Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak Srbija se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma.

Akciju “Daj pedalu raku” već četvrti put za redom je organizovao “Ženski centar Milica” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Cilj manifestacije je da što veći deo društva postane svestan činjenice da je rak dojke u velikom broju slučajeva izlečiv, ali samo ako se otkrije i leči na vreme.

 

“Ženski centar Milica” realizuje ovaj projekat sa ciljem podizanja svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

29. septembra tačno u 12:00h u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Smederevu, Užicu, Rači, Topoli, Kučevu, Kruševcu, Trsteniku, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, Somboru, Valjevu, Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu… podignute su zastave na kojima je pisalo “Mesec borbe protiv raka dojke” i počela je vožnja podrške protiv ove opake bolesti. 

U ponedeljak 01.10. aktivnosti su nastavljene u Sali termomineralnog kupatila SB Merkur gde je održan okrugli sto “Daj pedalu raku” na kome su govorili Vesna Bondžić predstavnica “Ženskog centra Milica”, predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, dr Dejan Stanojević direktor SB Merkur, predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije, predstavnici Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, profesori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i mnogi drugi.

Video materijal, kao i izjavu Vesne Bondžić možete pogledati u nastavku.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here