U konkurenciji za nagrade čak 14 domaćih filmova! Dokumentarac o Radio Vrnjačkoj Banji, izložba o velikanima srpskog glumišta, škola dramaturgije, promocija monografije o Mileni Dravić, program “Preko plota” – festival traje dva dana duže !

Od 13.-17.avgusta na vrnjačkom Amfiteatru, hramu kulture u “kraljici” srpskog turizma, održaće se 43. Festival filmskog scenarija, koji će po tradiciji uz glavni takmičarski program, publici ali i stručnoj filmskoj javnosti, ponuditi i niz drugih pratećih programa. Uz 14 filmova u konkurenciji za nagrade festivala, prikazaće se i dokumentarno/igrani film “Godine u (v)etru”, posvećen jubileju 50-o godišnjici Radio Vrnjačke Banje. Publika će ove godine pod otvorenim nebom vrnjačkog Amfiteatra u filmskoj produkciji uživati dva dana duže – u postfestivalskom program “Preko plota”, van konkurencije, 18. i 19.avgusta biće prikazani i filmovi “Balkanska međa” Andreja Volgina, crnogorski “Između dana i noći” Andra Martinovića i film hrvatskog reditelja Vinka Brešana “Koja je ovo država”.


Za nagrade 43. FFS konkurišu “Kralj Petar I” Petra Ristovskog koji će svečano otvoriti ovogodišnji festival u Vrnjačkoj Banji, zatim “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, “Aleksandra” Saše Radojevića, “Ajvar” Ana Marie Rossi, “4 ruže” Vasilija Nikitovića, “Zlogonje” Raška Miljkovića, “Delirijum tremens” Gorana Markovića, “O životu i o smrti” Predraga Velinovića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Taksi bluz” Miroslava Stamatova, “ Šavovi” Miroslava Terzića, “Reži” Koste Đorđevića, “Južni vetar” Miloša Avramovića, “Pijavice “ Dragana Marinkovića. Odluku o nagradama doneće tročlani žiri koji čine Biljana Maksić, Milan Nikodijević, Đorđe Milosavljević.


Uz školu filmske kritike tu je i tradicionalna škola filmske dramaturgije na kojoj je ove godine predavač proslavljeni reditelj Slobodan Šijan. Publika će imati priliku da pogleda izložbu o velikanima srpskog glumišta kao i da prisustvuje promocijama dve knjige za filmske sladokusce – monografija Anite Panić “Milena Dravić, ili ključ snova “ i knjiga Predraga Perišića “ O životu i o smrti”. Ovogodišnji tradicionalni simpoziju FFS posvećen je temi “TV serije I filmovi : preplitanje i ukrštanje
Kao I svake godine, tradicionalno na FFS, svakog prepodneva od 10-12 časova, radiće jedinstveni “Festrivalski radio” u kome će gostovati filmski autori, gosti FFS,i koji će najavljivati svaki festivalski dan.


Magija sedme umetnosti u Vrnjačkoj Banji može da počne !

Dobrodošli na 43. Festival filmskog scenarija!

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here