U susret velikom jubileju 150 godina turizma Vrnjačke Banje

0
994

Dokumentom iz 1868. godine, na inicijativu tadašnjeg okružnog načelnika Pavla Mutavdžića osnovano je “Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode”, čime je započeo organizovani turizam u Vrnjačkoj Banji. Lekovitost vrnjačkih izvora potvrđena je analizama koje su urađene 33 godine ranije po nalogu knjaza Miloša Obrenovića.

Vrnjačka Banja ove godine obeležava 150 godina bavljenja turizmom (1868 – 2018) i ovaj veliki jubilej će dočekati sa novim vodopadom na Crkvenom brdu i pešačkim stazama.

U delu ispod letnje pozornice se dograđuje sadržaj vodopada – kompozicije različitih vodenih sadržaja, sa pripadajućom infrastrukturom i instalacijama. Postojeće pešačke staze se rekonstruišu u smislu smanjenja nagiba rampi uvođenjem stepenica. Obrada gazećeg sloja biće u granitu i prefabrikovanim betonskim elementima sa odgovarajućim slojevima.
Potporni zidovi biće od betonske konstrukcije sa oblogom od kamena. Projektovana ograda od čeličnih profila. Deo platoa kod letnje pozornice, koji je u izraženom padu prema pristupnoj stazi , biće nivelisan u postojećem kontinuitetu platoa.

Vrnjačka Banja ima 7 mineralnih izvora, svojim prirodnim bogatstvima važi za najveću i najlepšu banju u Srbiji, zbog čega je zovu i kraljica banjskog turizma. Ne samo da je poznata kao banjsko lečilište, već i kao mesto koje nudi kutak mira za svakoga.

Ovde se tradicionalno, početkom jula održava Vrnjački karneval, koji je pored Exita i Guče jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji. Svake godine okupi mnoštvo posetilaca i u toku nedelje karnevala u julu Vrnjačka Banja postaje scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja… U avgustu se održava jedan od najvećih muzičkih festivala pod nazivom Lovefest, dani Danila Bate Stojkovića, tradicionalni Filmski festival i još mnogo drugih događaja koji doprinose velikoj posećenosti ovog turističkog mesta.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here