Drugi međunarodni festival klasične kamerne muzike

ZUM Festival drugi međunarodni festival klasične kamerne muzike će se održati u javnom prostoru, „Zamka kulture“, u  Vrnjačkoj Banji od 26. avgusta do 28. avgusta, 2022. godine.

Program festivala će sadržati po jedan koncert svakog festivalskog dana sa početkom u 20.00h, plus matine koncert polaznika radionica poslednjeg festivalskog dana u 14.00h.

Angažovani su najbolјi muzičari iz naše zemlјe i inostranstva, kao što su: Marija Špengler (London), Ognjen Popović (Pančevo), Slobodan Gerić (Beograd), Kristofer Bouman (Hag), Nikola Ćirić (Novi Sad), Nemanja Stanković (Beograd), Nenad Janković (Beograd),  i mnogi drugi.

Pre i u toku festivala (24. 8. – 28. 8 .2023.) biće organizovane muzičke radionice (master klas), koje će voditi eminentni gostujući muzičari, a koje će pohađati najtalentovaniji učenici isturenih odelјenja MŠ ,,Stevan Mokranjac” i ,,Kornelije Stanković“ iz Vrnjačke Banje.

Organizaror je UG Zamak umetničke muzike, Veluće,  pod vođstvom osnivača i umetničkog direktora Darka Perčevića. Pod pokrovitelјstvom, Opštine Vrnjačka Banja, Kulturnog centra Vrnjačke Banje, Klastera turističke privrede VB  i drugih značajnih sponzora i donatora.

ZUM, međunarodni festival klasične kamerne muzike, ima za cilј negovanje dobrog muzičkog ukusa građana i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici. Afirmaciju kamerne muzike, profesionalno izvođenje muzike visoke umetničke vrednosti , dovođenjem svetski poznatih i priznatih izvođača i edukaciju mladih, kroz njihovo kvalitetno uklјučivanje u svet muzike. Brendiranje festivala u smislu da se Vrnjačka Banja ucrta u mapu Srbije kao grad koji neguje klasičnu muziku i ima još jednu važnu manifestaciju od značaja, ne samo za našu regiju već i za celu zemlјu.

Program je namenjen stručnom javnom mnjenju, lјubitelјima klasične kamerne muzike, studentima FMU i učenicima srednjih muzičkih škola.

Na programu će biti dela Betovena, Štrausa, Ravela, Vebera i poslednje festivalske večeri će se izvoditi hitovi tango muzike.

TERME MERKUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here